Chess Festival Groningen

Het chess festival wordt jaarlijks in de kerstvakantie in Groningen gehouden. Het is al een lang bestaand festival. De eerste editie werd namelijk gehouden in 1963. Het toernooi bestaat uit 9 ronden die zijn verspreid over de dagen 21 tot en met 30 december. Hierbij wordt er een rustdag gegeven op de eerste kerstdag.

Er zijn meerdere groepen waarin spelers kunnen schaken. De groep waarin de spelers komen is afhankelijk van de rating die zij hebben gekregen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Zo bestaat er een A, B en een C-groep en een grootmeestergroep.

In de grootmeestergroep spelen de schakers tegen elkaar die het hoogst staan op de lijst van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Er zijn ook groepen die pas vanaf de tweede kerstdag een toernooi spelen die 5 ronden duurt.

Prijzen- en inschrijfgeld

Het prijzengeld en inschrijfgeld verschilt per groep waar de speler in speelt. Het pijzengeld dat kan worden gewonnen in groep A is €6000. Het inschrijfgeld dat hierbij hoort is €60. Om deel te nemen aan groep B, geld ook inschrijfgeld van €60. Het prijzengeld dat in deze groep gewonnen kan worden is €1500. Als laatste kan er €750 gewonnen worden wanneer een speler het toernooi van groep C wint. Ook voor groep C geldt een inschrijvingsbedrag van €60.

Wanneer spelers geen lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, wordt het inschrijfgeld verhoogd met €7,50 ongeacht de groep waar er in gespeeld wordt.

Speelvorm

Tijdens het Chess festival in Groningen wordt er gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Het Zwitsers systeem houdt in dat de spelers per ronde punten krijgen. Hierbij kan er bijvoorbeeld 1 punt worden gekregen als een speler heeft gewonnen of een half punt wanneer er gelijkspel is gespeeld. Door dit systeem toe te passen worden de sterke spelers ingedeeld tegen andere sterke spelers en dit gebeurt hetzelfde voor de zwakkere spelers. Het toernooi wordt op deze manier eerlijker voor iedere deelnemer.

Wanneer er aan het einde van het toernooi spelers zijn die hetzelfde aantal punten hebben, wordt er gekeken naar de weerstandspunten. Weerstandspunten worden berekend door alle punten van de tegenstanders die een speler heeft gehad, bij elkaar op te tellen. Wanneer een speler veel weerstandspunten heeft, wil dit zeggen dat deze sterke tegenstanders heeft gehad. De speler die dus meer weerstandspunten heeft, wordt uitgeroepen tot winnaar van het toernooi.

Een nadeel dat dit systeem met zich mee neemt, is dat er geen beslissende finale ronde is. Hierdoor is dit voor het publiek vaak niet zo spannend om naar te kijken. 

Staunton

Staunton is opgericht in 1871 en is gevestigd in Groningen. Deze oprichting zorgt ervoor dat Staunton de oudste sportvereniging is van heel Groningen. De schaakclub heeft 1 tea...

Lees meer
Spassky's

Spassky's is een schaakclub die in 1985 is opgericht door een paar schaakvrienden. Deze hadden als idee om een schaakclub op te starten die geen clubavond organiseerde...

Lees meer
JSV SISSA

Scaccare Inter Studioses Stimulat Amicitiam of beter genoemd SISSA is een schaakclub uit Groningen die werd opgericht in 1936. SISSA begon als een studentenclub maar is snel g...

Lees meer
Lewenborg

Lewenborg is een schaakclub die gevestigd is in Groningen. De schaakclub is in 1974 opgericht en heeft 26 fanatieke leden. Het schaakseizoen bij Lewenborg loopt van september ...

Lees meer