Online Schaken

Online schaken

Op veel sites is het mogelijk om online te schaken. Soms hoef je hier niets voor te doen maar er zijn ook sites waarbij er software gedownload moet worden voordat het schaakspel gespeeld kan worden. 
Het voordeel van de sites met de software is dat het schaken vaak een stuk soepeler verloopt. Dit kan anders zijn wanneer er van een server gespeeld wordt. Er is een redelijk grote kans dat deze regelmatig stoort wanneer er duizenden mensen tegelijk aan het schaken zijn. Hierdoor gaat het spel storen en en ziet het spel er schokkerig uit. Dit is niet de spelervaring die de meeste schaakspelers willen hebben. 

Tegenstander

Er kan ook een onderscheid worden gemaakt in online schaken op basis van de tegenstander. Er zijn namelijk schaaksites die je laten spelen tegen een echte tegenstander die ook online is op dat moment. Daarnaast zijn er sites waarbij je tegen de computer kunt spelen. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Wanneer er tegen een computer gespeeld wordt, heeft de computer geen last van lichamelijk vermoeidheid of opspelende emoties. Computers zijn snel met rekenen en kunnen dit veel beter dan mensen. Een aspect waar mensen voordeel uit kunnen halen is dat een computer door het berekenen voorspelbaar wordt. Hij kan geen onverwachte zetten doen. Hierop kan ingespeeld worden door te bedenken wat de volgende zet wordt van de computer.

De voordelen aan het spelen tegen mensen is dat alle mensen fouten maken, ook schaakspelers dus. Daarnaast raken mensen vermoeid en is er vaak aan de lichaamstaal al te zien welke gedachten er door hun hoofd gaan.  

Hieronder kunt u uw vaardigheden testen door tegen de computer te spelen!

Terug naar overzicht